Guldet i de svenske skove giver os energi resten af året

Erik og Hanna er svampenørder. Hvert efterår tager de deres komfortable Polar 620 og triller afsted fra hjemmet i den svenske by Örebro. Ud til skovene i Bergslagen. Og de er omhyggelige med at sikre, at ingen følger efter dem. For dem er guldet i de svenske skove noget, der giver energi resten af året.

Vi befinder os i et rækkehuskvarter i udkanten af Örebro. Her bor Hanna og Erik, og bag deres bil hænger en Polar 620 Customized, der er tilpasset til netop deres behov.

Vognen har et køleskab på 170 liter og en ekstra, udtrækkelig bordplade. Bordpladen er perfekt, når de skal børste, rense og skære svampene.

– Det er oftest kantareller, og vi plejer at tørre dem ved 40 °C i ovnen.

Når den står på aftensmad, er det ofte campingvognens ovn, der er i centrum. Erik og Hanna nyder at spise svampe året rundt. Kantareltoast serveres ofte som forret, men den gyldne svamp bruges også til alle former for saucer, særligt til vildt.

– Vi kan også godt lide kantarelsalat. Folk tror ikke, at det smager godt, men
kantarellerne giver både tyggemodstand og en god og solid bund med stærke smagsnoter i en salat.

På spørgsmålet om, hvor deres kantarelsted ligger, reagerer de meget skarpt.

– Det fortæller vi aldrig, hverken til dig eller til nogen anden. Ikke engang vores familie ved, hvor vores guld ligger skjult! Vi holder et vågent øje med, at ingen følger efter os til nogen af vores svampesteder. Det handler ikke bare om egoisme, men det er jo lidt af en sport, og i vores alder passer den perfekt – den bygger på viden og rutine. Det er aldrig før sket, at nogen er kommet før os, så vi håber, at vi har dem for os selv, klukker Erik.

Hvordan fandt I på, at det skulle være en campingvogn?

– Jeg kommer jo nordfra, fortæller Hanna. Og jeg er vokset op med en campingvogn. Når man én gang har lært at sætte pris på den der særlige frihed, så søger man altid mod den igen. Der er intet som at komme hjem til vognen efter en lang dag i skoven og synke ned i den bløde sofa, nyde en kop te og se en film. Efter det falder man nemt i søvn, griner hun.

Start typing and press Enter to search